3 duurzame ideeën voor jouw winkel of webshop

duurzame ideeen
Door mariekeknippers@ram-marketing.nl

Iedereen draagt tegenwoordig zijn steentje bij aan een beter milieu. Ook als winkel- of webshopeigenaar kom je er niet onderuit! Klanten willen graag winkelen bij bedrijven die zichtbaar hun best doen voor de toekomst van onze planeet, en willen zien dat je keuzes maakt die de wereld een beetje beter maken. Maar waar begin je? Hoe zorg je dat mensen jouw bedrijf leren kennen als een groene organisatie? Door te laten zién dat duurzaamheid bij jou voorop staat! Wij zetten 3 ideeën voor je op een rij, die je als winkel of webshop simpel kunt implementeren. Want een beter milieu begint bij jezelf!

Karton in de hoofdrol

Een hele simpele manier om te verduurzamen binnen jouw bedrijf, is door zoveel mogelijk kunststof en plastics te vervangen door herbruikbare materialen. Bijvoorbeeld door papier en karton! Deze materialen kunnen 100% gerecycled worden en zorgen dus niet voor onnodige hoeveelheden afval, die onze planeet vervuilen. En papier en karton bieden nog vele andere voordelen: ze zijn betaalbaar, lichtgewicht, makkelijk op maat te snijden en eenvoudig te bedrukken met een print naar wens! Waar jij kan beginnen met het gebruiken van karton? De mogelijkheden zijn eindeloos!

1) Creatieve kartonnen verpakkingen en verzenddozen

Nog maar al te vaak krijg je ze binnen van webwinkels: plastic verpakkingen, die zonder meer ook in een kartonnen doos hadden gekund. Zo zonde! En zo slecht voor het milieu. Als je regelmatig online bestellingen verstuurt, onderzoek dan hoe jouw verpakkingen zo milieuvriendelijk mogelijk kunt vormgeven. Gebruik karton waar je kan, en vergeet ook niet de verpakking zo compact mogelijk te maken: als je pakketje door de brievenbus past, hoeft een pakketbezorger er niet speciaal voor op pad!

Ook als ouderwetse fysieke winkel kan je jouw deel doen de plastic tasjes volledig in de ban doen. Laat mooie papieren of kartonnen draagtassen ontwerpen, die jouw merk op een unieke manier vertegenwoordigen. Staat nog een stuk chiquer ook!

  • Papieren tasjes met bedrukking
  • Mooi ontworpen verzenddozen van karton
  • Brievenbuspakketjes van karton voor kleinere verzendingen

2) Promotiemateriaal van recyclebaar papier en karton

In een winkel waarvan de uitstraling precies goed is, wordt over het algemeen meer geld uitgegeven dan in een kaal bedrijfspand waar de sfeer ver te zoeken is. Dat is één van de eerste regels binnen marketing! De juiste inrichting van jouw winkel is dus ontzettend belangrijk. Zet de juiste toon in jouw winkel en laat je zorg voor het milieu zien door voor promotiemateriaal van karton te kiezen. Je kunt het ook nog eens guiltfree op regelmatige basis vervangen, zonder dat je het marketingbudget helemaal leegtrekt! Goed ontworpen karton hoeft er niet goedkoop uit te zien, en is een duurzaam alternatief voor kunststoffen als plexiglas of forex.

Heb je een webshop, dan is winkelinrichting voor jou niet zo relevant: voor een website verbruik je natuurlijk geen grondstoffen. Bedenk dan eens hoe je jouw verzendingen duurzamer kan maken: moet dat plasticje er echt omheen, of is karton eigenlijk wel genoeg?

3) Kartonnen displays voor in je winkel

In een fysieke winkel is product placement erg belangrijk voor goede verkopen. Waar zet je jouw producten neer, hoe zijn ze verpakt, en hoe presenteer je ze? Het juiste display materiaal helpt je jouw producten in de spotlight te zetten. En meer en meer van deze display materialen worden tegenwoordig van karton gemaakt! Maak dus ook de overstap naar kartonnen displays en ontdek hoe veelzijdig dit materiaal is. En hoe voordelig!

Kartonnen displays kunnen tegenwoordig veel gewicht aan: zelfs zwaardere producten kun je dus rustig promoten met behulp van kartonnen houders. Ben je uitgekeken op een display, dan kun je het eenvoudig laten recyclen en ontwerp je een nieuw model. En verras je jouw klant weer op een hele andere manier!

Meer duurzame promotiematerialen

Wil jij je verder verdiepen in duurzame materialen voor jouw winkel of webshop? Bij Megavista hebben ze ruime ervaring met het produceren van winkel- en promotiemateriaal op maat. Zij vinden, net als jij, het gebruik van duurzame grondstoffen uitermate belangrijk en kunnen je hierin dus uitstekend adviseren. Laat één van de bovenstaande drie ideeën door hen tot leven brengen, of doe andere ideeën op in hun webshop! Ze helpen je graag de duurzame kant van jouw bedrijf te laten zien.

Ontdek Megavista.nl >