Alles over vasculaire dementie

oudere mensen houden elkaar vast
Door Sima-Ram

De Ziekte van alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie zijn de meest bekende vormen van dementie, maar wat is dementie? Dementie is een verzamelnaam van symptomen die ervoor zorgen dat de hersenen niet alle inkomende informatie goed kunnen verwerken. Onder de term dementie vallen meer dan 50 ziektes. In de blog van vandaag gaan we het hebben over vasculaire dementie.

Wat is vasculaire dementie?

De meeste mensen die last krijgen van vasculaire dementie hebben te maken gehad met hart- en vaatziekten. Vasculaire dementie ontstaat namelijk door een storing in de bloedvoorziening van de hersenen. Vaak is dit een gevolg van een opeenvolging van (kleine) beroertes of door een vernauwing van belangrijke bloedvaten, waardoor de hersendelen niet genoeg zuurstof krijgen. De meest voorkomende leeftijd waarop deze vorm geconstateerd wordt, is tussen de 65 en 75 jaar. Ondanks dat zijn er ook gevallen bekend waarbij het op jongere leeftijden is begonnen.

Dementie herkennen

Vaak wordt de ernst van de ziekte in de loop van de tijd alleen maar erger. Hierdoor kan het soms lastig zijn om dementie te herkennen. Om de aandoening te herkennen kun je zelf of iemand anders een dementie test laten toen. Daarnaast zijn er ook bepaalde symptomen die zich vaak voordoen. Hieronder staat een lijst met de meest voorkomende dementie symptomen:

  • Dingen trager doen of zeggen
  • De juiste woorden niet kunnen vinden
  • Onhandigheid
  • Grillig verloop (momenten van verslechteringen en momenten dat het goed gaat)
  • Moeite om herinneren op te halen

Deze symptomen kunnen sterk verschillen per persoon. Daarnaast zijn deze dementie symptomen ook afhankelijk van bijvoorbeeld de ernst en de plaats.

Behandeling vasculaire dementie

Vasculaire dementie is niet te genezen, maar het is wel mogelijk om bijkomende ziektes als depressie, hallucinaties of angstige gevoelens te voorkomen of te behandelen. Artsen focussen zich daarnaast op de behandeling van onderliggende ziektes, zoals hart- en vaatziekten. Dit wordt gedaan om verdere schade te beperken. Door het verbeteren van de conditie van de patiënt kan het geheugen in sommige gevallen zelfs verbeteren.

Dementie in jouw omgeving

Twijfel je of iemand lijdt aan vasculaire dementie of aan een andere vorm van dementie? Dan kan het handig zijn om de desbetreffende persoon een dementie test te laten doen. Als je liever persoonlijk advies wil, dan kun je altijd naar een huisarts gaan. Wil je meer weten over vasculaire dementie of andere vormen van dementie? Neem dan een kijkje op de site van Alzheimer Nederland.