Valdetectie: wat is het en hoe werkt het?

oudere mevrouw geholpen
Door Sima-Ram

Net als iedereen kunnen senioren ook wel eens vallen. Het probleem is dat ouderen over het algemeen sneller vallen. Daarnaast is de kans op ernstige verwondingen ook hoger. Denk bijvoorbeeld aan botbreuken of vervelende schaafwonden die langzaam herstellen. Gelukkig is hier wat op bedacht, namelijk valdetectie voor ouderen. Maar wat is het? Wat is het nut ervan? Welke soorten zijn er?

Wat is valdetectie?

Valdetectie is het registeren van een val door een apparaatje. Dit apparaatje heet een valdetector. Het apparaatje wordt in werking gesteld door een onverwachte snelle beweging, zoals een val. Het is gebruikelijk dat een valdetector aan een alarm is gekoppeld. De valdetector stuurt dus een alarm naar de aangewezen persoon nadat het apparaatje een val heeft waargenomen. Die persoon kan bijvoorbeeld een bekende, mantelzorger of verpleegkundige zijn.

Waarom gebruik maken van valdetectie?

Valdetectie wordt vaak gebruikt bij ouderen. Ouderen vallen eenmaal sneller dan dertigers of veertigers. Daarnaast is de kans op verwondingen/letsel bij senioren ook hoger. Denk bijvoorbeeld maar aan botbreuken, schaafwonden, open wonden, etc. Ook duurt het herstel bij ouderen langer. Een slechte combinatie dus. Valdetectie zorgt ervoor dat iemand een melding krijgt van een val. Hierdoor zijn mensen op de hoogte en daardoor kunnen ouderen sneller geholpen worden, wat heel belangrijk is. Het komt namelijk wel eens voor dat een val onopgemerkt blijft, waardoor iemand uren, soms wel dagen op de grond ligt. In zulke situaties kan een valdetector levens redden.

Soorten valdetectoren

Het is dus heel handig en zeker niet gek om gebruik te maken van een valdetector, maar welke valdetectoren zijn er allemaal? Je hebt bijvoorbeeld smartwatches met ingebouwde valdetectie. Denk bijvoorbeeld aan de Apple Watch (series 4 of nieuwer), maar wil je het horloge alleen gebruiken voor valdetectie? Dan is dit een zeer prijzige optie. Je hebt namelijk ook horloges van andere merken die een stuk goedkoper zijn.

Daarnaast heb je nog andere manieren van valdetectie. Je hebt bijvoorbeeld verschillende armbanden of kettingen met ingebouwde valdetectie of een knop. De knop dient dan wel ingedrukt te worden. Ook heb je losse apparaten die je in een broekzak kan doen of ergens aan vast kan maken. Voor welke valdetector je moet gaan is sterk afhankelijk van de situatie en van de wensen van de drager.

Advies

Als je de angst hebt dat een ouder iemand kan vallen en daarbij letsel op kan lopen, is het aan te raden om een valdetector aan te schaffen. Het is ook aan te raden om een valdetector aan te schaffen als een persoon bekend staat om zijn of haar vele valpartijen.