Alles wat je moet weten over je gazon bemesten

gazon bemesten
Door mariekeknippers@ram-marketing.nl

Een vol, groen gazon krijg je niet vanzelf. Daar moet je wel wat liefde en aandacht in steken! Naast regelmatig grasmaaien en je gras besproeien op droge dagen, heeft je gazon soms nog wat extra’s nodig. En dat kun je toedienen door een behandeling met gazonmest! Is jouw grasmat toe aan een bemestingsbeurt? Welke mest is goed genoeg voor jouw gazon? En hoe pak je dat eigenlijk aan, bemesten? Je leest het allemaal in onze complete blog!

Hoe weet je of je gazon extra bemesting nodig heeft?

Eigenlijk kan ieder gazon in Nederland van tijd tot tijd wel wat extra voedingsstoffen gebruiken. De standaard achtertuin heeft nu eenmaal niet zulke rijke grond, dat grasplanten er alles uit krijgen wat ze nodig hebben om groot en sterk te worden. En op water alleen kan niemand leven!

Het is slim om je gras ieder groeiseizoen een aantal keer te bemesten. Krijgt je gras één van de volgende kenmerken, dan is het helemaal tijd om ermee aan de slag te gaan. Eigenlijk ben je dan al aan de late kant, maar als je goed op deze noodsignalen reageert, is je gras zeker nog te redden:

  • Dorre, droge plekken in je gras
  • Geel of verkleurd gras
  • Kale plekken

Hoe vaak moet je je gazon mest geven?

De adviezen over de frequentie van bemesting verschillen. Maar drie tot vier keer in het warmere seizoen kan zeker geen kwaad! Als je zorgt dat er minimaal 6 weken tussen iedere bemestingsbeurt zit, kan je gras er alleen maar van profiteren. Je geeft je gras dan de tijd om de mest goed op te nemen, en loopt geen risico op overbemesting. Want dat is ook nog een gevaar: dan kan je gras de meststoffen niet goed kwijt en dit kan zelfs brandplekken in je gazon achterlaten!

Begin in het vroege voorjaar met een bemesten: zo kan je gras kracht opdoen na de winter en zijn groeiseizoen weer sterk beginnen. In de zomer geef je het nog een of twee keer een steuntje in de rug, en vlak voor het winterseizoen begint geef je het nog een keer een extra dosis voeding.

Hoe ga je te werk?

Bemesten doe je aan het einde van de dag, op een dag dat de bodem mooi droog is. Ideaal is als er binnen 24 uur een buitje valt zodat het regenwater de mest diep mee de bodem in neemt: maar dit kun je natuurlijk ook oplossen door even te sproeien na het strooien van de korrels. Kijk vooral ook of er niet te veel wind staat: de lichte korrels waaien makkelijk weg, en dan is al je moeite voor niets.

Maai je gras eerst voor je het mest gaat geven. Zo kunnen de korrels zich straks goed verspreiden en zakken ze mooi naar de bodem: precies waar je gras het goed kan gebruiken. Strooi de korrels vervolgens met een handstrooier of een strooimachine uit voor de perfecte verdeling. Bekijk de instructies op de verpakking van je gazonmest om te zien hoeveel mest je precies nodig hebt voor jouw gazon.

Welke mest is het beste voor je gazon?

Veel mensen zijn geneigd om te werken met kunstmest: lekker goedkoop, en snel werkzaam. Ze denken echter niet na over de effecten op de lange termijn: kunstmest zorgt namelijk voor onnatuurlijke chemische stoffen in de bodem – niet erg handig als het milieu je aan het hart gaat. Daarnaast is de werking van kunstmest kortstondiger dan die van organische mest: daar heb je veel langer plezier van, en het bevordert het bodemleven onder je gras.

Precies om deze reden adviseren wij het gebruik van organische gazonmest: net zo makkelijk te strooien als kunstmest, en duurzaam in gebruik. Een goed voorbeeld van 100% organische gazonmest is de gazonbemesting van DCM: een alles-in-één-gazonmest, die je gazon alles geeft wat het nodig heeft.

Alles voor een groen en sterk gazon

Wil je goede gazonmest bestellen, of heb je behoefte aan meer advies over het bemesten van je gazon? Neem dan eens een kijkje op de website van Topgazon! Deze grasspecialisten verkopen niet alleen topkwaliteit graszoden, maar hebben ook alles in huis om je gras groen en gezond te houden. Ze verkopen de beste organische mest en geven je graag vrijblijvend advies over de verzorging van je gazon.

Ga naar Topgazon.nl >