Wanneer moet je een extra groep aanleggen in je groepenkast?

Installateur legt extra groep in groepenkast aan
Door Marieke-RAM

Heb je een extra keuken aangeschaft? Of wil je een laadpaal op de oprit installeren? Dan zou het zomaar eens kunnen dat je een extra groep moet aanleggen in je groepenkast. Maar hoe weet je dat nou? Als jij het deurtje van je meterkast graag dicht laat, omdat je niet weet wat zich daarachter afspeelt, dan is deze blog voor jou. Zo ingewikkeld is het namelijk niet, we leggen het je uit.

Wat is een groepenkast eigenlijk precies?

Een groepenkast, ook bekend als verdeelkast of stoppenkast, is de plek waar alle elektriciteit je woning binnenkomt en wordt verdeeld over verschillende groepen. Elke groep levert stroom aan een specifiek deel van je woning of een bepaald apparaat en is voorzien van een zekering, ook wel stop genoemd. Wanneer er teveel stroom door een groep gaat “slaat hij door” en valt de stroom uit. Zo worden je huis en apparaten beschermd!

Hoe wordt de capaciteit van je groepenkast en groepen bepaald?

In iedere groepenkast komt 230 volt (V) binnen. Heb je een 1-fase groepenkast? Dan zit daar meestal een hoofdzekering van 35 Ampère (A) in en heb je een maximale belasting van 230 V x 35 A = 8.050 Watt (W). In de meeste nieuwe woningen vind je een 3-fase groepenkast. Deze heeft meestal drie hoofdzekeringen van 25 A in en geldt een maximale belasting van 230 V x 75 A = 17.250 W. Per stop is de maximale belasting over het algemeen 16 A. De maximale belasting van zo’n groep is 16 A x 230 V = 3.680 W. Ga na welke apparaten op welke groepen zijn aangesloten, hoeveel Watt ze vragen en je weet hoeveel ruimte je nog hebt!

Wanneer moeten er extra groepen bij komen?

Als je meer stroom gaat gebruiken dan je huidige groepen aankunnen, moet je een extra groep aanleggen. Kleine apparaten passen vaak nog wel op een bestaande groep, maar sommige apparaten verbruiken zoveel stroom, dat überhaupt een aparte groep aangeraden wordt. Dit geldt voor alle apparaten met een verbruik boven de 2.000 W, zoals wasmachines, drogers, ovens en vaatwassers.

Wanneer moet je een krachtgroep aanleggen?

Krachtstroom is bijna nooit nodig in een woonhuis. Voor vrijwel alle huishoudelijke apparatuur volstaat een 3-fase groepenkast, en in de meeste woningen gebouwd na 2010 is deze standaard geïnstalleerd. Hierin kun je dus een normale extra groep aanleggen, zélfs voor jacuzzi’s en laadpalen. Alleen als je een bedrijf aan huis hebt met grote ovens of zware machines, heb je mogelijk een krachtgroep nodig.

Professionele hulp inschakelen

Nu je een beeld hebt van groepenkasten en het aanleggen van extra groepen, is het belangrijk te beseffen dat dit specialistisch werk is. Wij zijn geen experts, dus het is verstandig om een erkende installateur met zegelrecht te raadplegen voor persoonlijk advies en de klus zelf. Bij Zeeman Elektro ben je hiervoor aan het goede adres. Zij berekenen de belasting van je groepenkast nauwkeurig en zorgen ervoor dat je groepenkast optimaal, volgens de huidige regels, functioneert.

Ga naar de website van Zeeman Elektro >