Graszoden leggen, hoe doe je dat zelf?

Prachtig groen gazon waarbij de graszoden zelf gelegd zijn
Door Marieke-RAM

Je droomt van een prachtig groen gazon om op uit te kijken vanuit het raam, met de kinderen op te voetballen of gewoon lekker je handdoekje op uit te leggen en van de zon te genieten. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Nou, dat is helemaal niet zo ingewikkeld. Wij zijn ervan overtuigd dat bijna iedereen dit zelf kan. Daarom schreven we deze blog om je in grote lijnen alvast te laten zien wat erbij komt kijken. Zo kun jij een realistische inschatting maken of je het zelf kunt doen, of toch hulp moet inschakelen.

Wat heb je nodig?

Voordat je aan de slag gaat, heb je natuurlijk het één en ander nodig. Om te beginnen: graszoden! Bestel eenvoudig online graszoden van topkwaliteit op Topgazon.nl. Deze rolletjes hebben een ideaal formaat voor iedereen om te leggen. Daarnaast heb je verschillende gereedschappen nodig, namelijk:

  • Rolmaat
  • Graszodensnijder of spade
  • Hark
  • Plank

Daarnaast kun je het jezelf makkelijker maken met een motorfrees en een graswals. Deze gereedschappen zijn optioneel, zeker wanneer je je graszoden op een klein oppervlak legt.

Je tuin voorbereiden

Zijn je graszoden besteld? Dan kun je meteen aan de slag. De grond moet immers eerst voorbereid worden. Haal het oppervlak dat je voor je gazon wilt gebruiken leeg. Ligt er nog oud gras? Dan kun je dit met een graszodensnijder of spade weghalen. Vervolgens spit je het volledige oppervlak om voor extra zuurstof in de grond. Maak de grond los met bijvoorbeeld een motorfrees en egaliseer het vervolgens met een hark. Tot slot druk je de grond aan met een plank of wals.

De juiste pH-waarde?

Let op: de ideale pH-waarde is voor graszoden 5,5 tot 6,5. Is jouw grond te zuur? Gebruik dan kalk om de pH-waarde te verhogen. Je controleert de pH-waarde van je grond met een pH-bodemtest of pH-meter.

Graszoden leggen

Is de grond er klaar voor? Dan pakken we eerst de hark er weer bij om de geëgaliseerde grond weer luchtig te harken. Alleen de eerste centimeters, niet te diep de grond in. Nu is de grond er klaar voor.

Je begint aan de langste rechte kant. Druk de banen strak tegen elkaar aan en in de grond. Om graszoden af te snijden kun je naast een spade ook een gekarteld broodmes gebruiken. Is het hele oppervlak bedekt met graszoden? Druk het gazon dan nog eens stevig aan met de achterkant van de spade of met een wals bij een groter oppervlak.

De eerste verzorging

Het gazon ligt erin, wat nu? Om de grasplantjes een goede kans te geven zorg je ervoor dat het gras niet uitdroogt. Bewater het gazon direct na het leggen, het liefst met regenwater. Na 7 tot 10 dagen mag je grasmaaien. Maai de sprieten alleen niet te kort, liever niet korter dan 4 cm, omdat je daarmee de groeipunten van de grasplantjes kapot kunt maken.

Graszoden bestellen bij Topgazon

Je weet nu in grote lijnen hoe je graszoden moet leggen. Voor een uitgebreide uitleg, sla je de handleiding van Topgazon er nog eens op na. Ben je ervan overtuigd dat jij dit klusje zelf kunt klaren? Wij hebben vertrouwen in je! Verzamel je materiaal en bestel je graszoden vandaag nog op Topgazon.nl, je kunt namelijk zelf kiezen wanneer je de zoden wilt ontvangen.

Bestel je graszoden op Topgazon.nl >