Hoe houd je jouw grasmat groen en gezond?

gezond gras
Door mariekeknippers@ram-marketing.nl

Een prachtig gazon is een aanwinst voor ieder huis. Lekker spelen, recreëren en genieten: het is allemaal mogelijk op jullie mooie grasmat. En het geeft je tuin een fijne, groene aanblik! Gezond gras krijg je echter niet zomaar: daar moet je van tijd tot tijd wel wat werk in steken. Een dor gazon vol onkruid wordt niemand natuurlijk blij van! Welke stappen mag je zeker niet overslaan als je jouw gras fris en gezond wilt houden? Ontdek het in deze blog!

1) Regelmatig maaien

Het eerste onderdeel van je grasonderhoud is een inkoppertje: maaien, maaien en nog eens maaien. Een goede elektrische grasmaaier die het gemaaide gras ook voor je opvangt, maak dit klusje een stuk eenvoudiger voor je. Een gemaaid gazon ziet er niet alleen een stuk netter uit, het zorgt er ook voor dat zon en zuurstof je grasplanten beter kunnen bereiken. En dat is weer superbelangrijk voor de gezondheid van je plantjes! Wanneer moet je grasmaaien, en hoe vaak?

  • Maaiseizoen: maart t/m oktober
  • Frequentie: 1x per week (1x per 2 weken in het vroege voorjaar)

2) Bemesten

Een mooi gazon heeft behoefte aan de juiste voedingsstoffen. Daar wordt het weerbaar en sterk van! Wat je gras niet zelf uit de grond kan halen, kun je het bijvoeden door middel van organische mest, kunstmest of zelfgemaakte compost. Doe je dit 3x per jaar, dan krijgt je grasmat alle voeding binnen om het hele jaar rond sterk en gezond te blijven! Bemesten doe je bij voorkeur bij droog weer, zodat de mest goed in de aarde kan trekken en niet wegspoelt.

Kies de volgende drie momenten in het jaar voor bemesting:

  • Maart: na de winter heeft je gazon extra voedingsstoffen nodig om de groei weer op te starten;
  • Juni-juli: midden in het groeiseizoen geef je jouw gazon een extra dosis voeding;
  • Oktober-november: vlak voor de winter bemest je je gras nogmaals, waardoor het kou beter weerstaat en in het voorjaar beter herstelt.

3) Verticuteren of beluchten

Vormt er zich een viltlaag op de bodem van je grasmat? Oude plantenresten, maar ook mossen kunnen ervoor zorgen dat je graswortels niet genoeg lucht en licht krijgen om onbezorgd door te groeien. Afhankelijk van de staat van je gazon is het dus slim om minstens een keer per jaar je grasmat te verticuteren, of op zijn minst te beluchten.

Met een verticuteermachine of verticuteerhark verwijder je de volledige viltlaag en eventuele mossen, en krijgt je gras weer de ruimte om te ademen. Met beluchten prik je alleen de viltlaag door, maar bereik je een soortgelijk effect. Beluchten werkt helaas niet voor het verwijderen van mos.

4) Sproeien

Wordt het warmer in de zomermaanden, dan is het kans groot dat het water dat uit de lucht valt niet meer toereikend is voor jouw gazon. Het gaat gele, droge plekken vertonen of zelfs kale plekken. Dat wil je eigenlijk voor zijn! Zorg dat je gras minstens iedere week een flinke plensbui krijgt: let dus op of het voldoende regent, of dat je zelf moet bijspringen door te sproeien. Is het erg warm zomerweer, dan is het slim om twee keer per week te zorgen voor een goede plens water. Dat heeft je gras echt nodig!

Is je gazon niet meer te redden?

In sommige gevallen wordt het pas na een tijdje duidelijk dat je gras te veel schade heeft geleden om nog weer op te krabbelen. Bespaar je dan veel tijd en moeite en leg simpelweg een nieuw gazon aan! Soms is het gewoon voordeliger en efficiënter om je oude grasmat af te graven en hem in te ruilen voor een nieuwe. Door gebruik te maken van graszoden, leg je in een handomdraai een nieuw en gezond gazon aan. Wat een verschil met je oude, dorre gras!

Voordelig online graszoden bestellen doe je bij Topgazon: één van de grootste graskwekers van Nederland, gelegen in het mooie Drenthe. Ontdek hun assortiment graszoden online!

Graszoden van Topgazon >