Onmisbare items bij het leggen van een houten vloer

tools vloer leggen
Door mariekeknippers@ram-marketing.nl

Of je nu een lamelparket of een tapisvloer gaat leggen: als vakman heb je de juiste tools nodig, waarmee de klus moeiteloos gaat en het eindresultaat adembenemend mooi wordt. Welke tools maken iedere vloerenlegklus makkelijker en mogen dus ook zeker niet ontbreken in jouw gereedschapskist? Als je deze items klaar hebt liggen, ligt de vloer er binnen no time strak in! In dit artikel zijn we er vanuit gegaan dat je werkt met een vloer die je verlijmd en vernageld gaat aanbrengen. Wat moet er dan al-tijd klaarliggen?

Meet- en tekengereedschap

De eerste items in onze lijst zijn natuurlijk je meet- en aftekentools. Je kunt er absoluut niet zonder als je een vloer gaat leggen! Voor kleinere afmetingen gebruik je een duimstok of een winkelhaak, en bij grotere maten komt je rolmaat goed van pas. Zorg dus dat je al deze meetinstrumenten bij de hand hebt, en slijp je aftekenpotlood vast voor het zetten van aftekenlijnen.

En weet je nu al dat je veel verstek moet gaan zagen? Overweeg dan een verstekhaak of een zwaaihaak mee te nemen naar je klus. Dit helpt je om eenvoudig zaagsnedes onder een bepaalde hoek af te tekenen.

De juiste zaag

Als je de vloerdelen eenmaal afgetekend hebt, wil je de juiste zaag voorhanden hebben om het fijnere, én het grovere zaagwerk moeiteloos mee uit te voeren. ‘De juiste zaag’ is dus misschien niet helemaal de juiste aanduiding: voor de meeste klussen heb je een combinatie van verschillende zaagtechnieken nodig.

Welke zaag of zagen jouw voorkeur hebben, bepaal je natuurlijk helemaal zelf! Met een handzaag kun je bijvoorbeeld goed zien waar je zaagt en zorg je altijd voor een rechte zaagsnede; het nadeel is dat je het fysieke werk zelf moet doen. En zo heeft iedere zaag zijn voor- en nadelen! Zorg dat één of meerdere van deze zagen klaarliggen:

  • Handzaag
  • Cirkelzaag
  • Decoupeerzaag
  • Verstekzaag

Lijmkam en de juiste parketlijm

Veel houten vloeren moeten verlijmd gelegd worden: als vakman is deze klus je vast niet vreemd. Dan weet je ook dat een lijm die goed bij je ondergrond en je vloer past, een belangrijke investering is. Net als een goede lijmkam! Selecteer een lijmkam met een lijmrilhoogte die past bij het type houten vloer dat je gaat leggen: dat is belangrijk voor de hechting van de vloer aan de ondergrond. Verdeel de lijm evenredig over het oppervlak en zorg voor een optimale kleefkracht: zo haal je het maximale uit je parketlijm.

Tacker

Hoe groter de plank, hoe groter de kans op werking en vervorming als je de vloer alleen maar verlijmt. Zeker stellen dat je vloer straks geen last heeft van de werking van het hout? Wij raden altijd aan om je vloer ook te vernagelen, hoe groot of klein je plank ook is. Een tacker maakt het vernagelen van een vloer snel en makkelijk, en zorgt voor de juiste hoek en de juiste afwerking. Ook een onmisbare tool bij het leggen van een houten vloer.

Afwerklijsten en plinten

Een houten vloer is pas 100% af als de randen perfect afgewerkt zijn. Vergeet dus zeker niet om de juiste afwerklijsten of plinten te bestellen, voor je aan je klus begint! De mooiste afwerklijsten hebben exact de kleur van de vloer: je kunt natuurlijk per klus kiezen of muurplinten of liggende plinten beter passen.

Bonustool: extra snel werken met afwerklijsten en plinten? Vergeet dan niet een plintenschaar mee te nemen. Daarmee knip je ze ook makkelijk onder verstek!

Bestel bij dé groothandel voor de vloerenlegger

In één keer alles bestellen voor jouw volgende vloerenlegklus? Dat doe je het liefst bij een groothandel die alles op voorraad heeft wat een vakman nodig heeft. Een speciaalzaak waar je niet alleen terecht kunt voor de beste producten van topmerken, maar ook voor overleg en advies! Floormade heeft niet alleen een ruim assortiment vloeren en toebehoren, ze staan ook bekend om hun professionele verkoopondersteuning en uitstekende service.

Meld je aan als klant en bestel alles wat je nodig hebt in hun overzichtelijke webshop!

Ontdek de voordelen van Floormade >