Zo houd je jouw gelakte houten vloer in topconditie

gelakte houten vloer
Door mariekeknippers@ram-marketing.nl

Je gelakte houten vloer is jouw grote trots. Hij geeft je huis sfeer en karakter, en is nog in uitstekende staat. Je moet er niet aan denken dat hij straks lelijke plekken gaat vertonen, of op een andere manier zijn natuurlijke schoonheid verliest! Door een gelakte vloer goed te onderhouden, tel je eenvoudig een flink aantal jaren bij zijn levensduur op. Moeilijk is het niet: je moet alleen even de do’s en don’ts weten. Die zetten we graag voor je op een rij! Welke stappen moet je niet vergeten als jij je vloer in topconditie wil houden?

Regelmatig stofzuigen

Je belangrijkste tool is een apparaat dat iedereen in huis heeft: de stofzuiger. Dit is je grote vriend in het onderhoud van je gelakte vloer, want hij verwijdert krassend vuil en zand van het vloeroppervlak. En dat is de grootste bedreiging voor jouw vloer! Komt er gewicht en frictie op zandkorrels in huis, dan kunnen die namelijk lelijke krassen achterlaten in de lak. Met een wekelijks stofzuigrondje maak je het vloeroppervlak in een handomdraai schoon: zo gebeurd!

Dweilen met een speciale reiniger

Naast stofzuigen is regelmatig dweilen ook een belangrijke stap in het regulier onderhoud. Gebruik hiervoor geen sopje met een standaard allesreiniger: dit kan namelijk een doffe laag achterlaten op je vloer en zo de charme van je gelakte vloer verminderen. Gebruik altijd een speciale parketreiniger en verdun hem op de manier die voorgeschreven staat op de verpakking. Dweil nooit te nat: het oppervlakte van je vloer is goed beschermd door de lak, maar als er water tussen de naden sijpelt kan je alsnog schade aan je vloer veroorzaken.

Kies een reiniger die het beste uit je vloer naar boven haalt: kiezen voor een reiniger van het hetzelfde merk als je lak is hierbij vaak een goede zet. Toch niet helemaal zeker? Vraag bij twijfel een specialist welke reiniger het best geschikt is voor jouw type lak.

Polish aanbrengen

Tweemaal per jaar je gelakte vloer een extra onderhoudsbeurt geven verlengt de levensduur van je vloer, en geeft hem een echte opfrisser. Dit doe je met een polish. Je versterkt hiermee de vuilafstotende laag van je vloer, en vult kleine krasjes en gebruikssporen op. De polish breng je met een vochtige doek aan op een vooraf gereinigde vloer, en poets je eenvoudig uit. Na droging heb je weer een vloer met een oersterke beschermlaag en een frisse uitstraling: die kan er weer even tegenaan.

  • Eerst schoonmaken met een intensieve reiniger
  • Polish onverdund aanbrengen en uitpoetsen met een vochtige doek

 

Viltglijders onder je meubels

De simpelste stap vergeten veel mensen: goede bescherming aanbrengen onder zaken die kunnen krassen op jouw vloer. Denk hierbij aan stoelen, tafels, maar ook aan het opbergkrat van het kinderspeelgoed! Door er vilten beschermdoppen onder te plakken of schroeven, verplaats je deze items voortaan moeiteloos, en zonder schade aan te brengen aan je vloer. En door het type viltglijder goed af te stemmen op je meubel, hoef je er jaren niet meer naar om te kijken!

Alles onder één dak voor een stralende vloer

Wil jij graag zo snel mogelijk aan de slag met het onderhoud van je gelakte vloer? Bestel dan nu alles wat je nodig hebt online in de overzichtelijke webshop van Vloeronderhoudswinkel.nl. Je vindt er alles onder één dak! Onderhoudsmiddelen van de beste merken, voor opvallend lage prijzen.

Bestel je voor 15:30 uur op werkdagen, dan worden je benodigdheden dezelfde dag nog verzonden en kan je er vaak dezelfde week nog mee aan de slag. Bij Vloeronderhoudswinkel maken ze het je graag makkelijk om je vloer in optimale conditie te houden!