Wanneer zijn jullie elektrische installaties voor het laatst gekeurd?

elektrische installatie check
Door mariekeknippers@ram-marketing.nl

Elektrische installaties vormen de ruggengraat van elk bedrijf. Ze zorgen ervoor dat machines draaien, verlichting werkt en computers functioneren: we kunnen tegenwoordig niet meer zonder! Toch vergeten veel bedrijven de noodzaak van regelmatige keuringen. Is een keuring van je elektra ook iets wat in jouw bedrijf niet hoog op de prioriteitenlijst staat? Wij vertellen je waarom je daar verandering in moet brengen, en hoe!

Waarom een elektrische keuring?

Veiligheid op de werkvloer is een topprioriteit voor elk bedrijf. Elektrische installaties die niet regelmatig worden gekeurd, kunnen verborgen gebreken hebben die tot ernstige ongelukken kunnen leiden. Denk hierbij aan brandgevaar door oververhitte kabels, of schokken door slecht geïsoleerde bedrading. Een regelmatige keuring zorgt ervoor dat zulke risico’s op tijd worden opgemerkt, en kunnen worden verholpen. En bovendien: een regelmatige keuring van je elektra wordt steeds vaker verplicht gesteld in de wet!

  • Veilige situatie garanderen voor je werknemers
  • Bedrijfsschade voorkomen (voorkomen is beter dan genezen)
  • In veel gevallen wettelijk verplicht

Aan welke wetten en normen moet je voldoen?

1) NEN 3140 (Bedrijfsvoering van elektrische installaties)

De NEN 3140 norm richt zich op de bedrijfsvoering van elektrische installaties. Deze norm bevat eisen en aanbevelingen voor de veilige bedrijfsvoering en het onderhoud van laagspanningsinstallaties. Het doel ervan is om risico’s op elektrische gevaren te minimaliseren. Het naleven van deze norm is belangrijk om een veilige werkomgeving te garanderen voor iedereen die binnen jouw bedrijf werkt.

2) NEN 1010 (Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties)

De NEN 1010 norm is een uitgebreide richtlijn voor de aanleg van veilige laagspanningsinstallaties. Deze norm behandelt onder andere de installatievoorschriften, de keuze van materialen, en de bescherming tegen elektrische schokken en brandgevaar. Door aan deze norm te voldoen, zorg je ervoor dat je installaties veilig en betrouwbaar zijn, wat de continuïteit van je bedrijfsvoering ten goede komt.

3) NEN-EN 50110-1 (Bedrijfsvoering van elektrische installaties)

NEN-EN 50110-1 is een Europese norm die richtlijnen biedt voor de veilige bedrijfsvoering van elektrische installaties. Deze norm is van toepassing op zowel laag- als hoogspanningsinstallaties en bevat regels voor het veilig werken aan en met deze installaties. Het doel van NEN-EN 50110-1 is om de veiligheid van personen die werkzaamheden uitvoeren aan elektrische installaties te waarborgen. Door te voldoen aan deze norm kunnen bedrijven de risico’s op elektrische ongevallen minimaliseren en een veilige werkomgeving creëren.

Laat je elektra periodiek controleren door een pro

Het is aan te raden om je elektra periodiek te laten controleren door een gecertificeerde installateur. Deze experts zijn op de hoogte van de laatste normen en wetgevingen en kunnen ervoor zorgen dat je installaties in topconditie zijn. Een professional zal een grondige inspectie uitvoeren, eventuele gebreken opsporen en advies geven over noodzakelijke reparaties of aanpassingen.
Onthoud: een regelmatige keuring kan levens redden, kosten besparen en bijdragen aan een duurzamere toekomst. Wanneer zijn jullie elektrische installaties voor het laatst gekeurd? Wacht niet langer en zorg ervoor dat je keuringen up-to-date zijn!

Wil je meer informatie over dit onderwerp, of een afspraak maken voor een elektrische keuring? Ga dan naar Zeeman Elektro. Zij zijn experts op het gebied van elektrische installaties en kunnen je helpen om je elektra in perfecte staat te houden.